Zijn ze echt? Zo spot je neppe sneakers!

Het overkomt zelfs een pro wel eens. Je denkt een goede deal te scoren op een paar exclusieve sneakers. Wanneer je ze aan mensen laat zien hoor je voor het eerst dat er iets niet klopt. Shit, ze zijn nep (fakes), je bent erin getrapt. Vanuit verschillende landen zijn een hoop neppe sneakers in de omloop. Fraudeurs proberen een klapper te maken door mee te liften op het succes van een bepaald model of een bepaalde colorway. Met deze checklist spot je fraudeurs en kom je er altijd achter of ze echt (legit) of nep zijn.

Als je sneakers online koopt:

1. Vermijd verkopers die termen gebruiken als ”Samples”, ”Variant” of ”Custom”

Deze termen worden vaak gebruikt door fraudeurs die neppe Nikes verkopen. Echte samples van Nike worden uitgebracht in slechts drie maten: US 9 (42,5), voor de dames US 7 (38) en US 3,5 (35,5) voor kinderen.

2. Check de levertijd en het land van herkomst

Als een sneaker er tussen 7 en 14 dagen moet reizen voordat je ze aan kunt trekken is de kans groot dat ze uit China komen. Wees bij sneakers uit China altijd alert op het feit dat de kans groot is dat ze nep zijn. China staat bekend om als land van herkomst van een hoop kleuren fakes.

3. If it’s too good to be true, then it probably is

Een sneaker die overal is uitverkocht en voor de originele prijs of minder wordt aangeboden kan bijna niet legit zijn. Bijzonder lage verkoopprijs? Vraag altijd na bij de verkoper waarom ze voor die prijs worden weggedaan.

4. Neem de tijd om te verifiëren

Ga na of je de sneaker ook op andere sites (bijvoorbeeld de site van het merk) kunt vinden in dezelfde colorway en let vooral op details!

Als je de sneakers binnen hebt of fysiek koopt:

5. Onderzoek de verpakking

Soms verklapt de doos of je aankoop legit is. De dozen van bekende merken als Nike, Adidas, New Balance krijgen regelmatig een nieuw design. Check of je aankoop in de juiste doos wordt geleverd. Hiervoor kun je het beste langs gaan bij een sneakershop. Belt de postbode aan met een plastic verpakking in plaats van een doos… dan heeft hij waarschijnlijk niets meer dan slecht nieuws voor je.

6. Vergelijk de sneaker

Heb je de sneaker al een keer in een andere kleur gekocht bijvoorbeeld. Leg je aankoop dan naast je oude sneaker en vergelijk de details. Als je nieuwe aankoop een fake is zul je dat direct zien.

7. Haal de zool uit de sneaker

Dit kan niet bij alle sneakers, maar als het kan zul je zien dat de zool en de mid-zool van neppe sneakers niet strak zijn afgewerkt.

8. Gebruik je neus

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar fabrikanten van sneakers geven hun producten altijd een bepaalde herkenbare geur mee. Je herkent de geur van nieuwe sneakers net zoals je de geur van een nieuwe auto herkent. Als je de sneaker tweede hands hebt gekocht zijn gevallen waarin je dit afraden, maar ook dan had je ze misschien beter niet kunnen kopen!

9. Check het SKU-nummer

Sneakers zijn altijd voorzien van een SKU-nummer (Store Keeping Unit). In dit nummer zit onder anderen de kleurcode verwerkt. Zoek dit nummer eens op in Google, als je een legit aankoop hebt gedaan zou de sneaker tevoorschijn moeten komen die je zojuist hebt gekocht.

10. Raadpleeg social media

Er zijn bijvoorbeeld verschillende Facebook groepen waar liefhebbers van sneakers informatie met elkaar delen. Upload een foto van de sneaker met de vraag of ze legit zijn en je zult van meerdere mensen een antwoord krijgen.

Wat je nog niet wist over de All Star van Converse en Chuck Taylor

Een van onze favoriete in zomerse tijden is de All Star van Converse. “De fans van Chuck Taylor hebben hem gemaakt tot het icoon dat hij vandaag de dag is, een icoon van creatieve zelfexpressie. De hoogste tijd om dat vieren”, aldus Ian Stewert, Vice President Global Marketing van Converse. Maar wat weten we over zijn All Star?

Grote kans dat je de All Star een keer tegenkomt op een verjaardag. Na deze 5 feiten weet je meer te vertellen dan dat hij makkelijk te dragen is, of dat hij voor de prijs prima loopt:

1. De All Star werd in eerste instantie ontworpen om op te voetballen

2. 60% van de Amerikanen heeft tenminste een paar All Star in de kast of heeft deze gehad
Dat is ongeveer vier keer zoveel als het percentage Amerikanen dat een paspoort in de kast heeft liggen (15%).

3. In werkelijkheid is de All Star geen sneaker maar een slipper!
Het patent voor de All Star is niet aangevraagd voor een sneaker maar voor een huisslipper met gestoffeerde onderkant. Een sluwe manier om de Amerikaanse invoerbelasting (38%) voor sneakers te omzeilen, geeft Converse aan. De All Star van Converse wordt namelijk gemaakt in China en de invoerbelasting voor slippers is slechts 3%.

4. Het basketbalteam van de VS speelde hun eerste Olympische wedstrijd ooit op de All Star
Ze verloren de wedstrijd alleen wel nadat ze 63 wedstrijden niet te hadden verloren. Misschien dat je er daarom niemand meer op ziet basketballen?

5. Er gingen in 1997 maar liefst 550 miljoen paar van de All Star over de toonbank
Waarom 1997? Ricky Martin ging met Living La Vida Loca ging in datzelfde jaar ”slechts” 22 miljoen keer over de toonbank.

Een regenboog Adidas Superstar: De Supercolor Collection

Je kent hem of misschien heb je er wel een paar van gehad. De Superstar van Adidas. In het wit met de welbekende zwarte ‘three stripes’, of in het zwart. De Adidas Superstar is niet meer weg te denken uit de sneakerwereld, en terecht. Nadat de hip-hopformatie Run DMC de sneaker wereldwijd op de kaart zette is deze sneaker in zo’n beetje alle denkbare kleurcombinaties uitgebracht, althans dat dachten we.

Het jaar van de retro’s
2015 is het jaar van de retro’s bij Adidas. Dan mag de superstar uiteraard niet ontbreken. We zijn dan ook blij dat Adidas heeft besloten – en het eigenlijk ook gewoon verplicht was – de originele Superstar weer uit te brengen. De sneaker is gemaakt van premium leer en ook het gouden embleem op de tong ontbreekt gelukkig niet. De retro witte sneaker is gewoon weer terug in volle glorie, met natuurlijk de zwarte ‘three stripes’. Adidas doet daar nog een schepje bovenop door de Superstar ook in onder anderen het blauw, rood en groen uit te brengen. We smullen.

50 tinten Supercolor Collection
Dat er naast de retro’s altijd ruimte is voor vernieuwing laat Adidas zien door de Superstar in een volledig kleurenspectrum uit te brengen. In samenwerking met niemand minder dan Mister Happy himself, Pharrel Williams. Na de samenwerking met Pharrel op de Stan Smith’s is nu de Superstar aan de beurt. Onder de naam Supercolor Collection worden maar liefst 50 kleuren aan het bestaande kleurenbestand toegevoegd. Het lijkt erop dat er al enige tijd aan de collectie werd gewerkt, maar er is dan eindelijk een release date aangekondigd. Vanaf 27 maart zijn alle kleuren exclusief verkrijgbaar.

Alsof het allemaal zo gepland is komt Adidas voor de zomer nog met de klassieke en een regenboog aan nieuwe kleuren Superstars. De vraag is dan ook niet of je een nieuw paar gaat scoren, maar welke kleur jou happy gaat maken?